1 kg sertés- vagy borjúhús (darált),
20 dkg nyers füstölt sonka (vagy tarja) kockára vágva,
10 dkg füstölt szalonna kockára vágva
(ha a szalonna erősen füstölt, a széleit le kell vágni),
1 fej hagyma reszelve,
2 db zsemle (vízben áztatva, kinyomkodva),
4 db nyers tojás,
4 db főtt tojás,
só, bors
|
1. Húslevest teszünk oda főni sertés csontokból, szokás szerint zöldségelve.
2. A felsorolt hozzávalókat hidegen összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor már rendesen összekevertük a masszát, a legvégén kell hozzákeverni a kb. 7-8 mm-es kockára vágott kemény tojásokat, hogy a keverés közben ne morzsálódjon széjjel (jól mutat a szeletben a főtt tojás-kocka).
3. Az elkészített masszát 3 részre osztjuk, egy-egy részt rúd alakúra formázva, kb. 40x40 cm-es gézbe (tüllbe) tekerjük, két végét cérnával bekötjük és a fővő levesbe tesszük óvatosan. Amikor a leves újra forrni kezd, attól számítva kb. 1 órát kell főzni lassú tűzön (ha tovább főzzük, morzsálódni fog).
4. Akkor kivesszük a levesből, és egy tálra vagy tepsire téve, (a tüllel együtt) lepréseljük (pl. zöldségvágó deszkára tett) nem túl nagy súllyal és úgy hagyjuk kihűlni.
5. Hidegen szeleteljük kb. 1 cm vastag szeletekre, tartármártással tálaljuk.
(A húslevest felhasználhatjuk erőleveshez.)
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.
|