recept: Húsvéti galantin, Kifőzde
Húsvéti galantin
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 kg sertés- vagy borjúhús (darált),
20 dkg nyers füstölt sonka (vagy tarja) kockára vágva,
10 dkg füstölt szalonna kockára vágva (ha a szalonna erősen füstölt, a széleit le kell vágni),
1 fej hagyma reszelve,
2 db zsemle (vízben áztatva, kinyomkodva),
4 db nyers tojás,
4 db főtt tojás,
só, bors



1. Húslevest teszünk oda főni sertés csontokból, szokás szerint zöldségelve.

2. A felsorolt hozzávalókat hidegen összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor már rendesen összekevertük a masszát, a legvégén kell hozzákeverni a kb. 7-8 mm-es kockára vágott kemény tojásokat, hogy a keverés közben ne morzsálódjon széjjel (jól mutat a szeletben a főtt tojás-kocka).

3. Az elkészített masszát 3 részre osztjuk, egy-egy részt rúd alakúra formázva, kb. 40x40 cm-es gézbe (tüllbe) tekerjük, két végét cérnával bekötjük és a fővő levesbe tesszük óvatosan. Amikor a leves újra forrni kezd, attól számítva kb. 1 órát kell főzni lassú tűzön (ha tovább főzzük, morzsálódni fog).

4. Akkor kivesszük a levesből, és egy tálra vagy tepsire téve, (a tüllel együtt) lepréseljük (pl. zöldségvágó deszkára tett) nem túl nagy súllyal és úgy hagyjuk kihűlni.

5. Hidegen szeleteljük kb. 1 cm vastag szeletekre, tartármártással tálaljuk.

(A húslevest felhasználhatjuk erőleveshez.)



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: húsleves
 erőleves
 sonkás pástétom
 csülökpástétom
 tatárbifsztek

Forrás: A receptnek Kocsis Istvánné jóvoltából örvendezhetünk.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.10.19. Utoljára frissítve: 2008.10.19.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-04-29 21:54:03 - 2.28)
Hozzászólások:

Sancho (2010-12-04 12:46:00):
Ha tesztek bele kis birkahusit, annál finomabb lesz...

Megjegyzés a recepthez